tisdag 21 augusti 2012

Sensommarfynd i Jämtland


Jag hade tänkt mig att skriva åtminstone ett blogginlägg i veckan, men det sprack ju så klart. Men nu har jag satt mannen på att passa lillkillen, och satt mig själv med datorn i knät och kaffet i koppen, så jag äntligen kan blogga lite. Vardagslyx!

Förra veckan tog vi en tur mot Åre-hållet, dock kom vi inte ända fram eftersom vi tog en "senväg" för att besöka en loppis. En mycket trevlig loppis dessutom, som ligger i en nedlagd gammal lanthandel och drivs av en ung familj, tyvärr minns jag inte vad byn heter...det var i alla fall på vägen mot Offne om jag minns rätt. Där köpte jag en tekanna, "Colorado" (uppdatering: "Pastella", tack Herr Movarp!) från Gustavsberg i en fantastisk pastellblå färg. Det är en överdel till dubbelkannan förmodar jag, skulle gärna få tag i underdelen också men det är väl inte det enklaste skulle jag tro. Jag köpte även ett kaffefat (suck) till en kopp jag inte har, "Variant" från Gefle. Jag har förvandlats till en ofrivillig samlare av udda te- och kaffefat, borde kanske söka hjälp för det här...


Nåväl, vi tog oss till Mattmar och "Mattmarbua", en stor lokal med loppis (och antikt), där vi fikade medtaget fika, gick igenom hela härligheten och konstaterade att det mesta var antingen inget att ha eller väldigt dyrt. De verkade ha specialiserat sig på norska kunder för norskt porslin som på andra loppisar går för småslantar kostade flera hundra här. Köpte dock ett udda tefat (..!) från Figgjo flint, tillhörande en tv-kopp. Efter lite googlande hittade jag att det är designat av Rolf Frøyland. Snyggt är det, tyvärr kommer jag väl inte hitta en passande kopp men får användas till andra koppar i stället.


Hemma i den lilla staden tittade jag in på ett ställe jag väldigt sällan går in på eftersom fyndläget är under all kritik då de lägger ut det intressanta på tradera, och döm om min förvåning då jag faktiskt hittade något! Inga jättefynd, men tre glas och en bricka/brödfat, alltid något.


Eftersom vi spenderade helgen i sommarstugan så passerade vi Bräcke på vägen hem och då var jag ju tvungen att gå in på en loppis...denna gång blev det en adventsstake. Lite fel säsong kanske, men det är väl nu man ska fynda sånt?


Och när vi grävde bland gamla barngrejer i källaren så hittade vi denna söta lilla teakmus...alldeles gratis :)


6 kommentarer:

 1. Många fina fynd, och roligt att fatet till tv-koppen faktiskt har tv-apparater och antenner som dekor!

  SvaraRadera
 2. Verkligen mycket fint! Jag tror att kannan faktiskt är en Pastella, de ljusa pastellfärgerna gul, blå och pastellgrön gjordes den i vaf jag vet. Den kom redan två år innan Colorado! Kul att du hittade en sån, hoppas underkannan dyker upp också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tyckte den såg ut som en Colorado, men som sagt det är ju bra att veta att den har ett annat namn för det blir ju lite lättare att hitta rätt underkanna då :) Nu måste jag ju hitta Pastella-delar i de andra färgerna också, i synnerhet de gula ;)

   Radera
 3. Mycket fina fynd! Vad är det för storlek på glasen? Skriv gärna en kommentar på min blogg om du vill sälja dem (om de inte är för små).

  SvaraRadera
 4. Hurra för Pastellan! Jättesnygg kanna, och vem vet - förr eller senare dyker säkert underkannan upp också. :)
  Och det norska tv-koppsfatet var urtjusigt! Och den lilla teakmusen så söt!

  SvaraRadera
 5. .....och musen var högsta mode att ha som brosch när jag var 15 och gick sista året i realskolan 1963 hälsar tant Agneta

  SvaraRadera